28
Iulie
2020

ORDIN nr. 1.474 din 26 august 2020

pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătății nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI

EMITENT
  • MINISTERUL SĂNĂTĂȚII

Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 785 din 27 august 2020

24
Iunie
2020

Lista Statelor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină/izolare (zonă verde)

Conform Hotărârii nr 29 din 13.06.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență

Intră în vigoare de la data de 15.06.2020, ora 0:00

Lista Statelor exceptate de la aplicarea măsurilor de carantină/izolare (zonă verde)

05
Iunie
2020

SISTEMUL DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROLAL INFECTIEI CU VIRUSUL WEST NILE PERIOADA IUNIE – NOIEMBRIE 2020

SISTEMUL DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROLAL INFECTIEI CU VIRUSUL WEST NILE PERIOADA IUNIE – NOIEMBRIE 2020

Este o boala infectioasa produsa de virusul West Nile (VWN) care este transmis prin intepatura de tantar. La om, in majoritatea cazurilor, infectia are manifestari subclinice, iar cand acestea sunt tipice, spectrul clinic si severitatea pot fi foarte variate. Factori favorizanti pentru aparitia epidemiilor in Europa sunt modificarile de ordin climatic (temperaturi ridicate, valurile de caldura ce urmeaza ploilor abundente) precum si intensificarea circulatiei de calatori si marfuri.

        In ultimii ani, in Europa, tot mai multe tari raporteaza cazuri umane de infectie cu VWN. Tara noastra are o lunga experienta in privinta acestei infectii: in 1996 Romania s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de neuroinfectie West Nile din Europa, cand s-au inregistrat 352 de cazuri de neuroinfectie West Nile (44% au fost meningoencefalite, 40% meningite si 16% encefalite). Urmare a implementarii sistemului de supraveghere a acestei infectii la om, care a functionat neintrerupt din anul 1997, s-au inregistrat anual cazuri de neuroinfectie cu virus West Nile la om.

Informatii si recomandari generale pentru populatie

          Ce trebuie sa stim despre tantari?

         Tantarii transmit agenti patogeni care produc imbolnaviri la om si la animale. Bolile cele mai raspandite sunt arbovirozele, dintre aceste facand parte si infectia cu virusul West Nile.

Pentru a-si depune ouale femelele de tantari se hranesc cu sange. In timp ce se hranesc cu sange ele se infecteaza cu agenti patogeni de la om sau animale sau ii transmit acestora.

Tantarii traiesc si se dezvolta in preajma noastra, unde ii gasim fie sub forma de larve (oua), fie sub forma adulta.

          Larvele de tantari se gasesc:

- In apa acumulata in subsolurile blocurilor;

- In apa care nu se scurge din canalizarea infundata;

- In baltile care se formeaza in apropierea locuintelor, din apa care curge din conductele      sparte si din alte instalatii neintretinute;

- In apa de ploaie pastrata in butoaie/vase in curte;

- In apa acumulata in recipiente vechi aruncate la intamplare in preajma locuintelor (cutii de

conserve, cauciucuri de automobile, jucarii etc);

- In apa din gropile si santurile de pe santiere sau din locuri unde s-a lucrat la instalatii;

         Tantarii adulti zboara in preajma locuintelor, mai ales dimineata devreme sau in amurg, cautand posibilitatea de a se hrani cu sange. Tantarii, pentru a se hrani cu sange, intra in locuinte prin ferestrele lasate deschise, prin casa scarilor, prin orificiile de aerisire unde pot ramane peste noapte. In timpul zilei se adapostesc in locuine, subsoluri, poduri, cotete, grajdurimagazii, frunzisul copacilor.

        Cum putem impiedica tantarii sa se inmulteasca in preajma noastra?

- Prin evacuarea apei din subsoluri;

- Prin repararea instalatiilor de apa si canalizare din subsoluri si din apropierea locuintelor;

- Prin renuntarea la pastrarea apei in butoaie in curte sau sa le protejam de accesul tantarilor

acoperindu-le bine cu capace potrivite;

- Prin evitarea aruncarii la intamplare a obiectelor care nu ne mai trebuiesi in care apa poate stagna (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucarii etc);

- Prin indepartarea permanenta a gunoaielor menajere in care se adapostesc tantarii;

         Cum sa evitam intepaturile de tantari?

  - purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, daca iesim seara din locuinte sau iesim seara in parc la plimbare sau cand mergem in padure, la pescuit, in Delta;

 - utilizand substante chimice repelente impotriva tantarilor comercializate in farmacii (DEET, icaridin/ picardin, IR 3535), in concordanta cu instructiunile de pe eticheta, pe care sa le aplicam pe partile descoperite ale corpului;

 - impiedicand patrunderea tantarilor in casa (plase protectie la ferestre/usi); - utilizand substante insecticide in locuinta/in jurul locuintei

 - utilizand in locuinta aerul conditionat;

 - utilizand plase impotriva tantarilor in jurul paturilor in cazul in care nu sunt disponibile celelalte masuri mentionate anterior sau daca dormiti in aer liber.

 - acoperind patutul copilului sau caruciorul cu plase impotriva tantarilor.

 

        Conform Directivei 2004/33/EC privind securitate sangelui si produselor din sange donate, se impune restrictia de la donare timp de 28 de zile, in zona in care apar cazuri umane de infectie West Nile.

       Persoanele care au fost diagnosticate cu virusul West Nile, vor fi excluse temporar

 (120 de zile) de la donarea de sange.

● Perioada de risc:  IUNIE – NOIEMBRIE 2020

● Teritoriul la risc:  toate judetele tarii, inclusiv Municipiul Bucuresti

28
Aprilie
2020

Comunicat de presă

Ministerul Sănătății - Comunicat de presa.

"Procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus a demarat...


Plasma va fi testată și după calificarea biologică va fi pusă la dispoziție spitalelor.


Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienților critici infectati confirmati cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc urmatoarele criterii:

  • a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.
  • b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
  • c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO)


Reamintim că, Ministerul Sănătății a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.


Documentul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19...


Ministerul Sănătății încurajează donarea voluntară de sânge și componente de sânge și prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare in rândul populatiei, în beneficiul pacienților.


In acest context, pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină in vederea donării de plasmă."

<<  1 [23 4 5 6  >>  

Website realizat cu sprijinul

logo-weblike-pro
Go to top