20
Septembrie
2018

Infecția cu virusul West Nile

Boala infecțioasă produsă de virusul West Nile se transmite prin înțepătura de țânțar și nu se transmite de la om la om.

În țara noastră, există  mai multe specii de țânțari care răspândesc virusul, iar modificările de ordin climatic (temperaturi ridicate, valuri de căldură ce urmează ploilor abundente) precum și intensificarea circulației de călători și mărfuri sunt factori favorizanți pentru apariția cazurilor noi de îmbolnăvire.

Țânțarii se infectează atunci când se hrănesc cu sângele animalelor / păsărilor infectate. Virusul ajunge apoi în glandele salivare ale țânțarilor. În cele din urmă, datorită unor mușcături de țânțari, virusul poate infecta oameni și animale / păsări.

80% din persoanele infectate nu prezintă simptome. Atunci când apar, manifestările sunt de cele mai multe ori nespecifice (febră ridicată, dureri de cap intense, dureri musculare, vărsături, erupții cutanate). Când acestea sunt tipice, variază de la forme moderate până la foarte severe, cu risc de deces. Cazurile severe, complicate, afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică etc) și pot asocia şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Nu există vaccin sau tratament specific.

Recomandări:

 • la nivel comunitar autorităţile administraţiei publice locale din comune, oraşe şi municipii trebuie să aplice ferm şi eficace măsurile pentru infecția cu virusul west nile
  combaterea şi controlul populaţiei de ţânţari din zone cu lacuri, bălţi şi zone cu risc (în zonele rurale), asanarea subsolurilor inundate, dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi, în localităţile urbane, gestionarea corespunzătoare a gunoaielor.

 • la nivel sanitar-venerinar instituirea unui sistem activ de supraveghere a sănătății animalelor / păsărilor.

 • la nivel individual informarea – educarea populației în ceea ce privește:

  • autoprotecția: Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, protecția tegumentelor - îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, șosete, folosirea mănușilor, utilizarea substanțelor repelente conținând DEET (N,N-diethyl-3- methylbenzamide) pe părțile neacoperite ale corpului

  • evitarea pătrunderii țânțarilor în case prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin punerea de plase la uși și ferestre. Utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse cu insecticide

  • măsuri în gospodăriile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deșeuri și apă stagnantă, care pot favoriza dezvoltarea țânțarilor, prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate

  • evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)

În cazul în care prezentați semne şi / sau simptome de boală prezentaţi-vă de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical.

18
Iulie
2014

Ambasadorul Africii de Sud, in vizita la Oradea

Stimati Domni/Doamne,

Vineri 18 Iulie 2014,  E.S. Dna Thenjiwe Ethel MTINTSO, ambasadorul Africii de Sud la București se va afla pentru o scurta perioada de timp in orașul nostru. Pe data de 18 Iulie se împlinesc 96 de ani de când s-a născut Nelson Mandela persoana care a marcat istoria modernă a Africii de Sud cat si pe cea mondială prin activitatea sa de combatere a colonialismului si discriminării interrasiale. Pentru aceasta activitate Nelson Mandela si-a dedicat 67 de ani iar crezul sau este ca dacă fiecare dintre noi si-ar dedica 67 de minute din activitatea sa in folosul comunității in care trăim, niciodată omenirea nu ar mai trece prin ceea ce a trecut Africa de Sud.
>> Prin vizita ei, doamna ambasador susține donatorii activi de sânge ai Centrului de transfuzii din Oradea, însoțită de doi donatori: primarul Oradiei domnul Ilie Bolojan si subsemnatul, Jaco du Plessis, președintele Fundatiei Theranova, cetățean cu dubla cetățenie Româno/Sud Africana, vizita avand loc la ora 10:15. După aceasta vizita, va urma cea de la Centrul de plasament nr.2 Oradea, unde va petrece o bucata de timp destainuind din obiceiurile si folclorul Sud african, cat si despre mostenirea spirituală lăsată de Nelson Mandela.

"67 minute MANDELA"

Cu respect,
Jaco du Plessis

30
Iunie
2014

Stocuri reduse de sange Rh negativ - pentru toate grupele

poza-centrul-mobil-de-donare.jpg

Pentru ca stocurile de sange pe toate grupele cu Rh negativ sunt la "rosu" (insemnand limita inferioara admisa) RUGAM donatorii de sange si persoane care doresc sa devina donatori de sange (cu Rh negativ) sa se prezinte la Centrul de Transfuzie Sanguina Oradea, de luni pana vineri, de la 7.30 la 11.00.

Va multumim in numele pacientilor care au nevoie de a fi ajutati!

Pentru mai multe detalii: http://www.proviataoradea.ro/contact.html

16
Iunie
2014

Din respect pentru mine, din respect pentru viaţă

Evenimentul "Din respect pentru mine, din respect pentru viaţă"

Evenimentul "Din respect pentru mine, din respect pentru viaţă" va conţine diferite workshopuri, sesiuni de prezentare, pauze şi activităţi de relaxare după cum urmează:

17.00 - 17.30 Înregistrarea participanților

17.30 - 17.35 Bine aţi venit la eveniment! - Mihaela Tatu

17.35 - 16.00 “Provocãrile” sarcinii – Lorenzina Cosma, Mirela Tira

16.00 - 18.15 Doula - consiliere şi confort în cursul naşterii - Olivia Ligia Burta, Monica Furo

18.15 - 18.30 Mãnânc eu, dar ne hrãnim "noi" - Zoia Bitea

18.30 - 18.45 Pauzǎ - apǎ platǎ/mineralǎ/limonadǎ cu mentǎ/ghimbir /patiserie sǎratǎ

între timp în hol se va desfãşura: “Într-o manierã atipicã, acoperamântul trupului, dã valoare şi simbol vieții” susținut de Studenții Departamentului de Arte Vizuale - Coordonator Olimpia Urdea

18.55 - 19.15 "Să redescoperim frumuseţea cu care am fost înzestrate" - Claudia Ignat

19.15 - 19.45 "O Mie de Flori pentru o viațã splendidã" Camerata MilleFiori - dirijor Tudor Ciupeiu

poza-eveniment

Click aici pentru mai  multe detalii!

03
Februarie
2014

O INIMA pentru viaţã!

O INIMÃ pentru România! O INIMÃ pentru Eu

Manifestarea a avut loc in mai 2013, in Oradea si a luat naştere din dorinţa organizatorilor de a se implica activ şi profesionist în informarea populatiei cu privire la semnificaţia donãrii de sânge, de celule stem, de organe şi ţesuturi.

1604853 715632308469161 660249808 n

 

Click aici pentru mai multe imagini!

 

<<  1 [23 4  >>  

Website realizat cu sprijinul

logo-weblike-pro
Go to top