28
Aprilie
2020

Comunicat de presă

Ministerul Sănătății - Comunicat de presa.

"Procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus a demarat...


Plasma va fi testată și după calificarea biologică va fi pusă la dispoziție spitalelor.


Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienților critici infectati confirmati cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc urmatoarele criterii:

  • a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.
  • b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
  • c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO)


Reamintim că, Ministerul Sănătății a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.


Documentul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19...


Ministerul Sănătății încurajează donarea voluntară de sânge și componente de sânge și prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare in rândul populatiei, în beneficiul pacienților.


In acest context, pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină in vederea donării de plasmă."

28
Aprilie
2020

Promovarea donării de plasmă proaspăt congelata convalescență COVID-19

Persoanele care au trecut prin boala (COVID-19) si au fost declarate vindecate si doresc sa doneze sange total sau plasma (convalescenta COVID-19), pentru tratamentul bolnavilor gravi, diagnosticati cu COVID-19, dupa ce s-au informat despre continutul Consimtamantului informat, sa scrie mesaj privat pe adresa de mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., in atentia medicului coordonator al recoltarii de sange total/plasma convalescenta COVID-19.

28
Aprilie
2020

Consimțământul informat al potenţialului donator de sânge total şi/sau plasmã convalescentă COVID-19

CE ESTE CORONAVIRUSUL?

Boala Coronavirus 2019 (COVID-19) este o boală virală emergentă care nu a fost documentată anterior în oameni până în decembrie 2019. Se transmite atunci când individul infectat vorbește, strănută sau tușește producând „picături” care conțin virusul. Unele din cele mai frecvente simptome ale bolii includ febra, tuse și oboseală. Cazurile severe progresează rapid către sindromul de detresă respiratorie acută.

Până în prezent, niciun medicament sau vaccin nu a fost aprobat pentru a trata COVID-19, fiind adoptate însă măsuri de prevenție primară, care vizează evitarea contactului direct cu persoanele infectate și practicarea igienei adecvate a mâinilor.

Oameni ca dvs au avut şansa sã se vindece de COVID-19 deoarece corpul a fost capabil să combată boala și acum sângele dvs conține substanțe care sunt capabile să combată COVID-19. La nivel mondial sunt studii care dovedesc cã evoluţia pacienţilor cu COVID-19, aflaţi în stare gravãboala, s-ar putea îmbunătăți dacă ar primi o parte din plasma dvs. (partea lichidă a sângelui) care are anticorpi contra virusului.

Pentru că nu avem o altă opțiune de tratament în prezent, vã propunem sã fiţi parte în încercarea comunã de a gãsi un tratament, care sã ofere o şansã în plus de vindecare. V-ați putea gândi la acest lucru ca la un cadou pentru o altă persoană aflatã într-un moment dificil, care are nevoie de ajutorul dvs. Pentru aceasta, cerem permisiunea ca împreunã cu medicul unde aţi fost internat pentru COVID-19, să revizuim documentele medicale, pentru a evalua dacă puteți dona în siguranță sânge sau plasmă.

Mai multe detalii puteti afla din prezentarea de mai jos:

24
Februarie
2020

Infecția cu noul coronavirus (2019-nCoV)

CE ESTE CORONAVIRUSUL?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care infectează atât animalele, cât și oamenii. Coronavirusurile umane pot cauza simptome similare răcelii comune, în vreme ce altele cauzează boli mai severe (precum MERS – sindromul respirator din orientul mijlociu și SARS – sindromul respirator acut sever). Anumite coronavirusuri descoperite la animale pot infecta oamenii – acestea sunt cunoscute ca boli zoonotice.

CUM SE RĂSPÂNDEȘTE CORONAVIRUSUL?

Coronavirusurile umane se răspândesc prin picături (tuse) și contact personal neprotejat cu o persoană infectată (atingere, strângere de mână).

CARE SUNT SIMPTOMELE?

Semnele și simptomele sunt de obicei respiratorii și includ febră, tuse, dificultăţi la respirație și alte simptome asemănătoare răcelii comune.

Mai multe detalii puteti afla din prezentarea de mai jos:

<<  1 2 [34 5 6  >>  

Website realizat cu sprijinul

logo-weblike-pro
Go to top