20
Septembrie
2018

Infecția cu virusul West Nile

Infecția cu virusul West Nile

Boala infecțioasă produsă de virusul West Nile se transmite prin înțepătura de țânțar și nu se transmite de la om la om.

În țara noastră, există  mai multe specii de țânțari care răspândesc virusul, iar modificările de ordin climatic (temperaturi ridicate, valuri de căldură ce urmează ploilor abundente) precum și intensificarea circulației de călători și mărfuri sunt factori favorizanți pentru apariția cazurilor noi de îmbolnăvire.

Țânțarii se infectează atunci când se hrănesc cu sângele animalelor / păsărilor infectate. Virusul ajunge apoi în glandele salivare ale țânțarilor. În cele din urmă, datorită unor mușcături de țânțari, virusul poate infecta oameni și animale / păsări.

80% din persoanele infectate nu prezintă simptome. Atunci când apar, manifestările sunt de cele mai multe ori nespecifice (febră ridicată, dureri de cap intense, dureri musculare, vărsături, erupții cutanate). Când acestea sunt tipice, variază de la forme moderate până la foarte severe, cu risc de deces. Cazurile severe, complicate, afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică etc) și pot asocia şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Nu există vaccin sau tratament specific.

Recomandări:

 • la nivel comunitar autorităţile administraţiei publice locale din comune, oraşe şi municipii trebuie să aplice ferm şi eficace măsurile pentru infecția cu virusul west nile
  combaterea şi controlul populaţiei de ţânţari din zone cu lacuri, bălţi şi zone cu risc (în zonele rurale), asanarea subsolurilor inundate, dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi, în localităţile urbane, gestionarea corespunzătoare a gunoaielor.

 • la nivel sanitar-venerinar instituirea unui sistem activ de supraveghere a sănătății animalelor / păsărilor.

 • la nivel individual informarea – educarea populației în ceea ce privește:

  • autoprotecția: Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, protecția tegumentelor - îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, șosete, folosirea mănușilor, utilizarea substanțelor repelente conținând DEET (N,N-diethyl-3- methylbenzamide) pe părțile neacoperite ale corpului

  • evitarea pătrunderii țânțarilor în case prin închiderea ușilor și a ferestrelor sau prin punerea de plase la uși și ferestre. Utilizarea în interiorul locuinței de spray-uri sau alte produse cu insecticide

  • măsuri în gospodăriile individuale pentru a elimina eventualele depozite de deșeuri și apă stagnantă, care pot favoriza dezvoltarea țânțarilor, prin golirea recipientelor de colectare a apei pluviale, a jardinierelor, a bidoanelor și a găleților, îndepărtarea anvelopelor uzate din curți, curățarea jgheaburilor înfundate

  • evitarea zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)

În cazul în care prezentați semne şi / sau simptome de boală prezentaţi-vă de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical.

Website realizat cu sprijinul

logo-weblike-pro
Go to top